Häxjakten på muslimer

Genom historien har man alltid varit i jakt på en fiende, och i alla imperialistiska krig har man alltid försökt göra fienden mindre värd för att kunna legitimera våldet mot fienden. Det globala kriget mot terrorismen är ett exempel på detta, västvärlden har bedrivit ett krig som kan liknas vid ett korståg och en häxjakt på muslimer. Man har haft idéföreställningar av muslimer där man betraktat  dem som barbarer, demoner och man har hävdat att muslimerna är fundamentalt annorlunda som både tänker och talar på ett sätt som är motsatt det västerländska sättet. Man har även målat upp muslimerna som de onda som försöker förstöra den ”goda ordningen” vi har i  det vita majoritetssamhället, och man har gjort allt för att kunna förstärka fiendebilden. 

Sverige har haft en stor roll i terroristjakten och stått bakom flera människorättsövergrepp som varit riktade främst mot muslimer, och vid behandlingen av ”terrormisstänkta” har muslimernas rättigheter kränkts. Muslimernas grundläggande rättigheter har även blivit åsidosatta och man har varken tagit hänsyn eller respekterat de mänskliga rättigheterna, utan snarare eliminerat dem. Trots det har man som vanligt valt att sopa undan allt under den blågula mattan.

Det är oerhört problematiskt att våra myndigheter som vi borde kunna anförtro eliminerar de mänskliga rättigheterna, och att de inte tar till några åtgärder för att göra något för muslimerna som möter en påtaglig diskriminering i vardagen. Istället för att göra något så underblåser man den växande islamofobin och rasismen i samhället. Man förlitar sig även på kostymklädda ”terrorexperter” vars islamofobiska retorik blivit accepterad i samhället. Dessa kostymklädda rasister och islamofober använder demokratin och yttrandefriheten som en täckmantel, samtidigt som våra myndigheter bagatelliserar deras rasism och förakt gentemot muslimerna.

 Man nöjer sig helt enkelt inte med att kränka muslimernas rättigheter, utan man misstänkliggör och skuldbelägger dem. För man anser att det bara är muslimerna som kan vara ett hot mot den internationella och nationella säkerheten, därför har muslimerna blivit en måltavla för hatet i vår samtid. Trots att det finns betydligt större hot från de högerextrema, för att inte nämna om deras resor till Ukraina som säkerhetspolisen inte verkar bry sig om och deras starka fäste runt om i landet och i Europa. Man misstänkliggör och skuldbelägger enbart muslimerna och det har i sin tur resulterat till att muslimerna ständigt hamnar i en sorts försvarsställning på grund av sin tro.

Häxjakten på muslimerna tar inte slut där, de antiterrorlagarna som klubbades igenom 2003 har gett Säpo och myndigheterna befogenheter till att förhöra, kartlägga ”religiös extremism” och åsiktsregistrera muslimerna på mer eller mindre diffusa grunder. Den svenska regeringen som klubbade igenom antiterrorlagarna tillät även den nationella insatsstyrkan arrestera muslimer för påhittade brott på diffusa grunder, utan att ens behöva stå till svars för rättsamhället, och massövervakningen inskränker människors grundläggande rättigheter då det i praktiken drabbar alla men framförallt muslimerna då strålkastarljusen enbart är riktade mot dem. Lagarna har utan tvekan islamofobiska motiv, och att det bara är muslimer som har drabbats i Sverige säger väl en hel del.

Den pågående häxjakten på muslimer kommer inte att upphöra förrän vi höjer vår egen röst och kräver våra medborgerliga rättigheter.

Jasmin Ismail

Jasmin Ismail är en 20-årig student som brinner för mänskliga rättigheter och rättvisa. Hon har sedan barnsben drömt om att bidra till en förändring i världen och framförallt i rättsväsendet, och hon inspireras av muslimska människorättsaktivister som Malcolm X.