När fel argument används för att sprida vit överhöghet

Fredrik Malm, riksdagspolitiker för Folkpartiet, skriver på Aftonbladet att Gulfstaterna ljuger om sin flyktingmottagning och att ”kvotflyktingar, är exakt noll personer” och att Gulfstaterna hycklar när det gäller sin biståndspolitik.

Fast än jag inte har mycket övers för Gulfstaterna och att det finns mycket att kritisera är det problematiskt när en svensk riksdagspolitiker, baserat på rasistiska föreställningar om Mellanöstern, försöker att skapa en motbild till Europas antagna generositet när det gäller flyktingmottagning. Framställningen av Gulfstaterna som förkastliga är ett sätt för Europa att insinuera om deras så kallade medmänsklighet och för att relativisera och ursäkta Västs identitetskris och hycklande om mänskliga rättigheter som just nu sker så som med flyktingsdöd i Medelhavet och kaosartade situationer runt om i Europa. För att inte tala om David Camerons inflammerade uttalanden om flyktingar och USAs handfallenhet vad gäller flyktingsmottagning.

Förenade Arabemiraten betalar ca 40 miljarder kronor (5,89 miljarder dollar) i bistånd varje år – i jämförelse med Sveriges 29,5 miljarder. Sveriges BNP är dessutom högre än Förenade Arabemiratens enligt Världsbanken – 580 miljarder dollar för Sverige 2013, medan Förenade Arabemiratens BNP låg på 402 miljarder dollar.  Men förutom detta är Fredrik Malms slutsatser om Gulfstaternas flyktingshantering baserade på fel parametrar. Som Anhvinh Doanvo skriver så är Saudiarabien, Kuwait, Qatar, och Förenade Arabemiraten inte förbundna av FNs dokument om flyktingar och på grund av denna formalitet blir de exkluderade från många flyktingsberäkningar. Detta gör så att de flyktingar som befinner sig i dessa länder räknas inte in i de kvoter som de görs i andra länder. Detta gör så att många som innehar flyktingstatus i dessa länder osynliggörs. UNHCR har själva bekräftat att över en halv miljon flyktingar befinner sig bland annat i Saudiarabien.

En snabbtitt på Förenade Arabemiratens sida hos UNHCR visar också att Fredrik Malms siffror är felaktiga men dessutom  kontextlösa. Siffrorna kommer bland annat från denna bild nedan som gjordes av Brookings Institution. Även Amnesty International hamnade i fällan att återupprepa dessa felaktiga siffror. Dessutom har Förenade Arabemiraten bistått med ca 15 miljarder kr (1,98 miljarder dollar) för att stödja de flyktingläger som finns i Kurdistan, Irak och Jordanien – alltså motsvarande hälften av Sveriges biståndsbudget.

2015-09-22-1442924304-2703102-COCZJqlWsAAWT7h-thumbIstället för att undersöka sanningshalten i de rykten som florerar om Mellanöstern tar man allt negativt om Mellanöstern som sanning om de bekräftar den rasistiska blick som finns på området och dess invånare. Rasismens logik är att om skillnader inte finns uppfinns dem och om de finns tolkas de, allt till fördel för den som anklagar och till nackdel för den som blir anklagad.

Det finns mycket att kritisera i Gulfstaterna. Man behöver inte ljuga och reproducera felaktigheter för att göra det.

Amanj Aziz

Amanj Aziz här - gillar böcker som tjocka kids gillar kakor (och gillar även kakor...). Förklaras bäst som titellös och mångsysslare med bakgrund i statsvetenskap och sociologi.