Kan en vit man klassas som en terrorist? Javisst!

Det har varit många starka reaktioner kring gårdagens nyhet om den 21-åriga vita beväpnade mannen med nazi-hjälm som gick in till en grundskola där majoriteten är icke-vita och började provocerat hugga fyra rasifierade personer, varav två av dem dog. Terroristen sympatiserade med både nazister och högerextrema skribenter och hade utan tvekan rasistiska och politiska motiv, således bör hans handlingar klassas som ett terrordåd då hans uppsått varit tydlig.  

Svensk media har som vanligt valt väldigt missvisande rubriceringar och deras bild av den vita terroristen har varit väldigt skev. Det har spekulerats kring hans psykiska (o)hälsa, och man talade om honom som om han enbart vore en ensam galning. Vi har även fått se rubriceringar där de kallat honom för “svärdmannen” iklädd star-wars mask och får honom att framstå som någon sci-fiction figur och när de talat med hans grannar och bekanta så har de beskrivit honom som en “normal, skötsam, lugn och trevlig grabb”. Det är tack vare hans vithetsprivilegier som han humaniseras.

Hade det däremot varit en icke-vit man med ett muslimskt namn så är vi nog alla ense om att medias rubriceringar hade sett någorlunda annorlunda ut. Vi hade fått se stora rubriker om terrordåd, ISIS och al-Qaidas framfart i Sverige, hårdare antiterrorlagstiftning, Säpos kartläggningar över alla han hade haft kontakt med, muslimska församlingar runt om i landet hade blivit kontaktade av journalister, alla muslimer hade tvingats fördöma terrordådet och ta avstånd från terrorism och vi hade även fått se självutnämnda terrorexperter som hade analyserat hela situationen. Men i det här fallet var det en vit man, då gör man allt för att humanisera honom och kallar därför dit psykologer till TV-studion istället för terrorexperter.

När förövaren inte faller in i den stereotypiska bilden av hur en terrorist ser ut det vill säga en skäggig, muslimsk brun man så hittar man på alla möjliga ursäkter och sopar motiven under mattan. Ännu en gång får vi det bekräftat att terrorstämpeln enbart är reserverade åt muslimer, samtidens hyckleri har inga gränser. 

 

 

Jasmin Ismail

Jasmin Ismail är en 20-årig student som brinner för mänskliga rättigheter och rättvisa. Hon har sedan barnsben drömt om att bidra till en förändring i världen och framförallt i rättsväsendet, och hon inspireras av muslimska människorättsaktivister som Malcolm X.