Många av de som argumenterar för att ”man måste kunna diskutera slöjan” eller som redaktionschefen på Göteborgs-Posten Ninni Jonzon svarade mig att ”känsliga ämnen måste kunna debatteras”, framför att man försöker strypa debatten när man ifrågasätter den överväldigade negativa uppmärksamheten som ges slöjan.

Aftab Soltani, grundare av kvinnorörelsen HAYAT påpekar detta bäst under ett samtal på Frilagret i Göteborg: ”Hundratals offentliga berättelser om påhopp ifrån svarta kvinnor och muslimska kvinnor men ingen debatt väcks i SVT, inga nyhetsrubriker syns men ett tiotal berättelser om kvinnor som upplever förtryck från muslimska män i orten har skakat hela Sverige sen i somras. Jag undrar inte. Jag vet varför våra liv inte står på dagordning, för majoriteten av de påhopp vi får är ifrån vita män men de påhopp de tiotal icke-beslöjade kvinnorna fått är ifrån icke-vita män. Detta är bara ännu ett sätt för den vita mannen att frånta sig allt ansvar från kvinnoförtrycket. För egentligen, om du känner att du nu inte kan bo i orten kan du flytta och dina problem är lösta men vi har ingenstans att flytta där förtrycket inte kommer hitta oss. Våra problem är inte fast till ett område utan sitter i våra kroppar.”

Men hur ser det ut med diskussionen kring slöjan? Får man inte diskutera den? Problematiseras den inte tillräckligt? Hur ser det ut på debattsidorna på många av de stora nyhetssidorna – vilka är det som skriver, de med slöja eller de utan? Försöker någon att strypa den?

Jag har räknat antal artiklar som skrivits av slöjmotståndare och de som försvarar rätten till att bära den på Aftonbladet, Göteborgs-Posten, Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter mellan 2008-2015. 96 procent av alla artiklar är skrivna av icke-beslöjade kvinnor och män, 60 procent är negativa till slöjan och resterande är repliker och försvarandet av rätten till att bära slöja.

Resultaten ser du nedan:

Totalt:

 • 72 artiklar som berör slöjan direkt eller indirekt
 • 69 artiklar är skrivna av icke-beslöjade män och kvinnor
 • 43 artiklar är negativa till slöjan
 • 29 artiklar försvarar rätten till slöja
 • 3 artiklar är skrivna av beslöjade kvinnor

Delat på tidningar:

 •  Göteborgs-Posten
  • 19 artiklar som berör slöjan direkt eller indirekt
  • 18 skrivna av icke-beslöjade män och kvinnor
  • 12 artiklar är negativa till slöjan
  • 7 artiklar försvarar rätten till slöja
  • Endast 1 är skriven av en beslöjad kvinna
 • Svenska Dagbladet
  • 18 artiklar totalt som berör slöjan direkt eller indirekt
  • 17 artiklar skrivna av icke-beslöjande män och kvinnor
  • 10 artiklar är negativa till slöjan
  • 8 artiklar försvarar rätten till slöja
  • Endast 1 är skriven av en beslöjad kvinna
 • Dagens Nyheter:
  • 6 artiklar som berör slöjan direkt eller indirekt
  • Alla 6 artiklar är skrivna av icke-beslöjade män och kvinnor
  • 4 artiklar är negativa till slöjan
  • 2 artiklar försvarar rätten till slöja
  • Inte en enda artikel är skriven av en beslöjad kvinna
 • Aftonbladet
  • 29 artiklar totalt som berör slöjan direkt eller indirekt
  • 28 artiklar skrivna av icke-beslöjande män och kvinnor
  • 17 artiklar är negativa till slöjan
  • 12 försvarar rätten till slöja
  • Endast 1 är skriven av en beslöjad kvinna

Så här gjorde jag:

 1. Sökte på slöj* på ovanstående tidningars webbaserade debattsidor.
 2. Räknade först antalet artiklar som behandlar slöjor som huvudtema eller som betydande bitema.
 3. Uppdelningen av slöjmotståndare och de som försvarar rätten till bärandet av slöja föreföll naturligt.
 4. Tack vare bilder kan man avgöra vem som bär slöja eller inte.