Mot bakgrund av mördandet av George Floyd, 46 år, och det utspridda och pågående rasistiska polisvåldet, vill vi från Nyans:Muslim i kraftigaste ordalag ställa oss bakom den rättvisekamp som svarta världen över kämpar för. Vi står bakom alla de rörelser som arbetar för svartas rättigheter och förbättrade livsvillkor, som exempelvis BlackLivesMatter:

  • Detta på grund av den simpla anledningen, som namnet lyfter, att svarta liv räknas, på sin egen merit, helt utan några som helst andra anledningar. Afrofobi är en global maktordning och en av de mest särskiljande aspekterna av rasism i alla dess olika uttrycksformer; vare sig det är strukturellt, institutionellt, epistemologiskt, materiellt, ideologiskt eller individuella våldsdåd. Även om afrofobi struktureras och upprätthålls av vithet kan man inte komma undan med att det finns över hela världen. Vi måste alla se till att fördöma och kämpa mot afrofobin i alla dess explicita och implicita former, var det än tar sig i uttryck.
  • Blackamericans har några av världens skarpaste tänkare som formulerat rasismens mekanismer, uttrycksformer, tekniker och lösningar. Från tänkare och aktivister som W.E.B. DuBois, Harriet Tubman, haji Malik El-Shabazz (Malcolm X), Kwame Ture (Stokely Carmichael) till Martin Luther King, Angela Davis, Assata Shakur och många andra – har de osjälviskt och solidariskt stått upp mot rasism i alla dess former. De har heller aldrig tvekat att identifiera och peka ut rasism även när det inte drabbat de själva. Vi är många som har haft ovärderlig nytta av dessa tänkares och aktivisters arbete. Många av dessa har gett oss ord, koncept och formuleringar för att förstå vår egna position och hitta tillbaka till ett djupare medvetande om människans kapacitet. De har inspirerat oss, motiverat oss och varit våra stöttepelare genom historien – trots sina egna farhågor, utmaningar och erfarenheter. Det minsta vi kan göra är att hylla dem genom att konkret, tydligt och oursäkteligt stå upp för svarta människors lika rätt till mänsklig värdighet som alla andra.
  • Blackamericans är i en unik position; de lever nämligen i Världsmakten USA:s direkta närvaro. Med andra ord är de i lejonets gap. Det finns sålunda ingen marginaliserad grupp i världen som besitter den position som blackamericans har och att stödja dem är att inse vikten av den globala påverkan som de har och kan ha. Blackamericans-filosofier är bättre för världen än imperialismen som USA, som en supermakt, står för idag. Ett framåtskridande av blackamericans inom alla olika samhällssfärer möjliggör därför för nya visioner och filosofier att ta plats i världen.

Sammanfattningsvis anser vi på Nyans:Muslim, att det är viktigt att alla muslimer och icke-muslimer – som anser sig stå upp för rättvisa och som ställer sig emot rasism – att tydligt stötta och stå bakom svartas rätt till existens och frihet.